23 Eylül 2011 Cuma

Metre Kullanan Meslekler Nelerdir?

Uzunluk ölçülerini kullanan bazı meslekler şunlardır: Marangozlar, terziler, inşaat mühendisleri, mimarlar, tesviyeciler, sıhhi tesisatçılar, teknik ressamlar, inşaat ustaları, kumaş satan esnaflar... Daha pek çok meslek sahibi, uzunluk ölçülerini kullanarak yaptıkları işleri kolaylaştırırlar.

UZUNLUK ÖLÇÜLERİNİ KULLANAN BİRKAÇ MESLEĞİ TANIYALIM

MARANGOZLUK: Ağaç işleme işidir. Ağacın doğal hâliyle ya da makinelerce işlenmiş haliyle alınıp, ölçülere göre kesme, biçme, zımparalama gibi işlemlerden geçirilerek nesnelerin ortaya çıkartılması işidir. Bu işi yapanlara marangoz denir.
Ahşap malzemeleri, isteğe ve ölçülere göre işleyerek ve şekillendirerek, binalarda gerekli yerlere yerleştiren veya ahşap eşya yapan kişilere de marangoz denir. Uzunluk ölçen araçlar, marangozların en sık kullandıkları araçlardır.

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ:
İnşaat mühendisleri, yapıların taşıyıcı sistemine ait hesaplamaları yaparlar. Bu hesaplamalara göre aks aralığı, kullanılacak malzemeye göre kolon, kiriş ölçü ve boyutları ile (betonarme ise) donatı yoğunluğu, (çelik yapı ise) görüntü tipi seçilir. Plan ve projeler, ölçeklere göre uygun uzunluk birimleri kullanılarak çizilir.

MÜHENDİSLER İNŞAATLARIN PLANA UYGUNLUĞUNU DENETLERLER
MÜHENDİSLER İNŞAAT ÇALIŞMALARINI DENETLERLER

TERZİLİK: Terziler, çok uzun yıllardan beri, belki de ilk insanlardan beri, insanları çetin doğa olaylarından korumak amacıyla giysiler dikerler. Kumaşlar, iğne, iplik, dikiş makinesi ve metreler terzilerin başlıca araç-gereçleridir.

KIYAFET DİKİLECEK KİŞİNİN BEDEN ÖLÇÜLERİ METRE İLE ALINIR.
KUMAŞLAR METRE İLE ÖLÇÜLEREK KESİLİR.
KUMAŞLAR MAKİNE YA DA EL İLE DİKİLİR.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder