3 Ekim 2011 Pazartesi

Endemik Bitki Türleri nedir?

MUĞLA’DA FLORA - FAUNA VE EKO TURİZM

Türkiye gerek bitki florası, gerekse böcek, balık, sürüngen, kuş ve memeli hayvan türleri zenginliğiyle dünyanın önde gelen ülkeleri arasında bulunuyor. Farklı türdeki canlılar biyolojik çeşitlilik olarak değerlendirilir.

Türkiye’nin coğrafi konumu, farklı topoğrafyası, iklim ve toprak yapısı, zengin biyolojik çeşitliliğinin kaynağı.

Türkiye’nin 8715 türde 10 bin 400 takson bitki florasına sahip olduğunu belirtiyor ilgili kaynaklar. Bitki florası sayısının Suriye’de 3500, İran’da 7000, Bulgaristan’da 3300, Almanya’da 2500 ve İngiltere’de 2000 olduğu dikkate alınırsa, Türkiye’nin sahip olduğu zenginlik daha iyi anlaşılır..

Bir yerde bulunan bitkiler listesi Flora, bitkilerin farklılaşma alanları çok özel ve sınırlı ise bu bitki türleri de Endemik diye adlandırılıyor.

Türkiye Endemik bitki türleri yönünden de özel bir zenginliğe sahip.

BU zenginliğin büyük bölümü de Muğla il sınırları içinde.

Peki Türkiye ve Muğla bölgesi, bu zenginliğini turistik bir ürün olarak değerlendirebiliyor mu?

Son yıllarda az sayıda da olsa seyahat acentaları, özelleştirilmiş fauna flora turları düzenliyorlar. Özellikle Muğla il sınırları içindeki turizm merkezlerinde tur operatörleri ve seyahat acentaları fauna-flora turları için özendirilebilir. Zaten yapılagelmekte olan günübirlik çevre turları içine, nadide bitki türleri(endemik) keşfetmek, tanıtmak gibi aktiviteler eklenebilir. Yüzbinlerce dünyalının, sadece bu tür özel bitki türlerini keşfetmek, tanımak için günlerce süren turlara katıldıkları unutulmamalıdır.

Muğla’nın Endemik bitki türleri

Ülkemizdeki endemik türlerin başında, sadece Muğla sahil şeridiyle Çine Çayı çevrisinde yetişen sığla ağaçları geliyor. Yine endemik türler arasında İzmir’den Muğla kıyılarına kadar dağların kayalıkları arasında yetişen ada çayı, Muğla ve Aydın kıyılarındaki ormanlık alanlarda yetişen sığır kuyruğu, Kuşadası ve Ortaklar çevresinde yetişen çan çiçeği, Muğla, Aydın, Ödemiş ve Orta Toroslarda görülen dikenli papatya, Muğla ve İzmir sahillerinde yetişen yüksük otu,Muğla Sandras Dağları’nda yetişen peygamber çiçeği gibi bitki türleri de bulunuyor. Muğla’nın Köyceğiz İlçesi yakınındaki Sandras Dağında çok sayıda endemik bitkinin bulunduğu dünyadaki ender yerlerden biri olduğu, sahip olunan zenginliklere dikkat edilmesi gerektiği dile getiriliyor.

Muğla endemik bit türleri açısından oldukça zengin.

Bir çırpıda sayılabilecek türler şöyle:

Onopordum Caricum

Dünyada yalnız Muğla(Köyceğiz, Datça ve Marmaris) çevrelerindeki alçak arazide, tarla içi ve aralarında yetişen, adını yörenin eski adından almış bir diken türü.

Globularia Dumulosa

Kalker kayalıklarında yetişen, yastık formunda, üzerinde yaşadığı kayanın yüzüne kaplayan bir bitki

Cyclamen Trochopteranthum(Domuztopalağı)

İlkbaharda karların kalkmasıyla birlikte dağları süsleyen, yöreye has bitki türü. Yörede domuzturbu, deve tabanı, yer somunu gibi isimlerle de anılıyor.

Campanula Fruticulosa(Çan çiçeği)

Muğla dağlarının yükseklerinde kaya üzerinde rastlanan bir kaya bitkisi

Sternbergia Candida(Çakıl Nergisi)

Fethiye çevrelerine özgü, başka hiç bir yerde doğal olarak yetişmeyen, erken çiçek açan, kokulu bir bitki. Güneybatı Toros’larda bin yıldır yaşlı Lübnan sedirlerinin gölgesinde, Mar aylarında açar. Sternbergia ailesinin beyaz çiçekli tek örneği.

Liquidambar Orientalis(Güllük ağacı)

Nefes darlığını giderir. tütsü olarak kullanılır. Doğal ortamda, nehir vadileri ve sahillerde yaşayan endemik bir ağaç türü. Nemli ve sıcak iklimi, arazi yapısı bakımından da volkanik, toprak bakımından killi, kumlu, kalkerli ve yeşil serpantinlerden oluşan kahverengi-kırmızı tereosa rengindeki gevşek, besin açısından zengin toprakları sever.

Ek olarak, Ada çayı, Muğla ve Aydın kıyılarındaki ormanlık alanlarda yetişen Sığır Kuyruğu, Kuşadası ve Ortaklar çevresinde yetişen çan çiçeği, Muğla, Aydın, Ödemiş ve Orta Toroslarda görülen dikenli papatya, Muğla ve İzmir sahillerinde yetişen yüksük otu,Muğla Sandras Dağları’nda yetişen peygamber çiçeği ve Datça’da daha önce sadece Girit Adası’nda endemik olarak bulunduğu sanılan yeni bir endemik hurma türü (Phoenix theoqhrasti) de sayılabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder