17 Eylül 2011 Cumartesi

Kimyasal Bağlar nelerdir - Atomları Bir Arada Tutan Bağlar

A)MOLEKÜL İÇİ BAĞLAR
1)İyonik bağlar
2)Kovalent bağlar


B)MOLEKÜLLER ARASI BAĞLAR
1)Van Der Waals çekimleri
2)Dipol-Dipol Kuvvetler

3)Hidrojen Bağları

4)Metalik Bağlar

5)İyonik Kristal Örgü

6)Kovalent Ağ Örgü


A)MOLEKÜK İÇİ BAĞLAR


İYONİK BAĞLAR:Elektropozitif elementlerle (düşük iyonlaşma enerjili),elektronegatif elementler (yüksek elektron ilgili) arasında oluşur.Örnek;NaI,NaF,NaBr,NaCI,KCI,KI,KBr,LiCI,LiF (METAL-AMETAL)


KOVALENT BAĞLAR:Elektronegatif atomlar arasında oluşur. Elektronların hem tanecik hem de dalga karakteri vardır.(AMETAL-AMETAL) POLAR KOVALENT BAĞLAR:Bazen kovalent bağı oluşturan ortaklanmış elekronlar iki atom çekirdeği tarafından eşit çekilmezler.

APOLAR KOVALENT BAĞLAR:Kovalent bağı oluşturan ortaklanmış elektronlar iki atom çekirdeğini eşit çekerler.


KOORDİNE KOVALENT BAĞLAR:Bağ yapan atomlardan birinin kendi elektronlarını ortaklığa katmaksızın,merkez atomun bağ yapmamış bir çift elektronunu kullanarak oluşturduğu bağ türüdür.(NH4,BF4 gibi iyonlarda vardır)

B)MOLEKÜL ARASI BAĞLAR(Fiziksel Bağlar)

1.Van Der Waals Kuvvetleri : Kovalent bileşiklerin molekülleri ve soygaz atomları arasında katı ve sıvı fazlarda görülür.
Bir moleküldeki protonlar ile diğer moleküllerin elektronları arasındaki çok zayıf elektromagnetik çekim kuvvetidir.
-Apolar moelkülleri ve soygaz atomlarını yalnızca Van Der Waals kuvvetleri bir arada tutar.Bu nedenle bu tür maddeler oda koşullarında gaz haldedir.
-Moleküldeki toplam proton sayısı arttıkça Van Der Waals kuvvetleri artar.

2)Dipol-Dipol Kuvvetler: Polar moleküller arasında etkili olan kuvvetlerdir.Bir moleküldeki pozitif uçla diğer moleküldeki negatif uç arasındaki çekim kuvvetine dipol-dipol etkileşimi denir.
-Van Der Waals kuvvetlerinden daha güçlüdürler.Bu sebeple mol kütleleri aynı olan bileşiklerden polar olanın erime ve kaynama noktası daha yüksektir.

3)Hidrojen Bağları: Polar kovalent moleküllerde hidrojen atomunun yanında F,O,N gibi küçük;fakat elektronegatiflikleri yüksek atomlar arası hidrojen bağları oluşur.
-Dipol-dipol çekim kuvvetlerinden daha etkilidirler.
-Hidrojen bağı içeren bileşik ,hidrojen bağı içeren başka bir bileşikle de hidrojen bağı oluşturur.Bu tür bileşikler birbiri içinde iyi çözünürler.

4)Metalik Bağlar: Metal atomlarını bir arada tutan kuvvetlerdir.Metal atomlarının değerlik elektronları çok hareketlidir.Metalik bağ,bu elektronların atomdan atoma geçmeleri sonucu oluşur.
-Oldukça kuvvetli bağlardır.
NOT:Metalik özellik ile metal bağlarının kuvvetleri ters orantılıdr.

5)İyonik Kristal Örgü: İyonik bileşikler,pozitif ve negatif iyonların bir araya gelmeleri ile oluşmuş iyonik kristallere sahiptir.Bir iyonik katıda,her iyon belli sayıda zıt yüklü iyonlarla çevrili dev kristallerden oluştuğundan iyonik bileşikler moleküler halde bulunmaz.
İyonları bir arada tutan kuvvetler oldukça güçlüdür.Bu nedenle bu tür katılar sert ve kırılgan yapılı olup erime ve kaynama noktaları oldukça yüksektir.

6)Kovalent Ağ Örgü:
maddeyi oluşturan tüm atomlar birbirleriyle kovalent bağlarla bağlanmıştır.Kovalent bağlar oluşurken atomların orbitallerinin çakışması nedeniyle atomlar arası mesafeler kısalır,bağın kuvveti artar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder